Välkomstguide Nyföddfotografering

När du läser detta betyder det att du bokat en Nyföddfotografering hos mig.– Tack så hemskt mycket för förtroendet att just jag får äran att föreviga ditt barns första tid i livet. Nyföddperioden springer verkligen iväg och man glömmer snabbt hur små de var. Hur de rymdes på papps underarm och kramar om mammas finger med hela sin lilla hand. 

Denna välkomstguide är tillför att du ska få koll på hur en nyföddfotografering hos mig går till från första kontakt till slutleverans, hur upplägget ser ut och om själva fotograferingen.  Du kommer att få svar på många dina frågor och funderingar men om något ändå känns oklart – så finns jag här för att svara på dessa! 

With Love and Chocolate/ Linda

Vad händer nu?

En månad till Bf

En månad kvar till BF och det är dags att börja planera inför din nyfödd fotografering.  Har du önskemål om tema, om färger? Jag kommer att utgå från detta – och ställa i ordning studion så att den är redo för er och er nyaste lilla familjemedlem. 

En vecka till Bf

Det börjar närma sig fotodags – kanske är bebis redan här då hen gjorde entré redan innan BF. Eller kanske dröjer det några veckor än. Vi håller kontakten och jag kommer stämma av så att allt känns okej för er och om ni har några funderingar. 

Dagen innan Fotograferingen

Bebis är här – Ni har meddelat mig att er lilla familjemedlem äntligen har anlänt och vi har stämt av så att det inbokade datumet passar- Har bebisen kommit tidigare eller senare än BF har vi anpassat den tiden till en som passar just ert barns Födelsedag. 

Klädtios inför fotograferingen!

Vad ska bebis ha på sig?

Det är ingen hemligt att kläderna man väljer att ha på sig påverkar slutresultatet på bilderna. Vill man ha mer life-style fotografering så är ett tips är att noga fundera igenom outfiten inför en fotografering. Tänk även på att gärna ljusa enfärgade eller småmönstrade plagg i neutrala färger. Vill ni köra lite mer poserad fotografering så har jag rekvistan som behövs. Men ni kan ha med en ljus body, en mysig filt att vira in bebisen i är också bra att ha med. Då barnet kommer var mycket i blöja. 

Klädinspo för Familjen

Utgå ifrån färgtemat outfit när ni plockar resterande familjens kläder. Ett tips är att köra på avslappnat och enkelt – i samma toner som barnet. Tänk även här på att undvika matcha massa mönster utan satsa på enfärgat, naturligt. Chinos med stickat, en fin linneklänningen eller varför inte köra jeans och en T-shirt. Det viktigaste dock – Satsa på plagg som DU känner dig bekväm i! Tänk på att även skorna syns tydligt – så lämna de slitna joggingdojjorna hemma! 
Jag har värmt upp studion för att vara anpassad till en nyfödd – så svala kläder är ett tips. 

Färger

Natur och ljust– är bra att ha i åtanken när man väljer kläder inför fotograferingen. Plocka in naturens färger, i ljusare toner –  Brunt, Beige, grönt och pastellfärger blir så fint på bild. Tänk på att hålla det neutralt och gärna enfärgat men småmönstrat går också fint.

Material

Att mixa olika material i samma toner är väldigt fint – framförallt i familjebilder då detta skapar ett mer djup i bilderna. Men då plaggen går ton i ton så blir det ändå ett lugn i det hela. Material som är väldigt fint på bild är Linne, Silke/Satin, Spets och Stickat som funkar lika bra sommar som vinter. Jeansen kan både kläs upp med skjorta eller tuffas till med hängslen och en farfarströja. Vill man kan man lämna jeansen hemma och köra på ett par beiga chinos isället. 

Linne

Jeans

Spets

Stickat

Att tänka på inför fotograferingen

MAT-SOV-KLOCKA

Mat- och Sovklockan

 Barns mat- och sovklocka är precis lika viktig som skalmans, så det är alltid bra om barnet fått lite mat i magen. Och nyfödda kan vara sugna på mat varannan kvart så vi anpassar såklart det hela efter bebisen. En stor del av nyföddfotograferingen sker när bebisen sover – men det blir även fina bilder även om barnet är vaken. 

Ombyten

Ett tips är att ta med extra kläder till er själva, på vissa bilder kommer barnet vara utan blöja och då finns det stor risk att en olycka är framme som kräver ombyte på föräldrarna. Kiss/Bajs är mer regel än undantag om jag ska vara ärlig. 

OMBYTEN
STRESSA INTE

Stressa inte!

♡ Och den viktigaste punkten av alla, STRESSA INTE. Vare sig innan eller under fotograferingen.Ditt barn kommer känna av det i sånt fall – vilket även påverkar ditt barn. Att bli förälder är en stor omställning, allt är nytt och man har kanske inte hunnit lära känna varandra helt. Men du kan känna dig lugn och trygg – jag har själv varit nyförlöst med hormoner och känslor överallt. Dessutom värderar jag barnets säkerhet otroligt mycket. Så ditt lilla barn är i trygga händer. Självklart har jag gått en utbildning hur man poserar och hanterar nyfödda under fotograferingen(och dessutom har jag haft två nyfödda bebisar själv)

Värt att tänka på inför din nyföddfotografering

  • När du/ni kommer till studion/fotograferingen har det bara gått några dagar sedan er lilla bebis kom, och det kan kännas lite överväldigande och stort att lämna hemmet. När ni kommer till mig kan ni känna er helt avslappnade och passa på att vila lite. Det kommer finnas sköna soffor och god fika, och det är inte ovanligt att ta en liten powernap om du/ni känner för det. Ni kommer vara i nära anslutning till där jag fotograferar, så ni ser er bebis hela tiden.
  • Jag är väldigt mån om säkerheten, och förutom att jag självklart är helt frisk, är jag också van att hantera nyfödda på ett säkert sätt. Inför fotograferingen rengör jag mig, och spritar mig själv och övriga ytor där er bebis ska vara. Jag använder också munskydd under fotograferingen.
  • Ha gärna på er svala kläder när ni kommer, då vi använder extra värme i lokalen så bebisen sover gott utan kläder.
  • Ni behöver inte förbereda på något sätt innan, som att t.ex. mata precis innan ni åker eller hålla bebisen vaken. Det finns gott om tid att mata när ni kommer fram, och vi kommer se till att bebisen sover gott efter det.

Hur går en nyföddfotografering till?

Innan

Jag har ställt om studion och anpassat den för en nyföddfotografering – det innebär bland annat att jag har värmt upp studion för att vara anpassad till en nyfödd – så svala kläder är ett tips för föräldrar och syskon(nyfödda kommer vara i blöja). Jag har även förberett fotostationer så vi smidigt kan variera bilderna. Dessutom har jag plockat fram ett skötbord! 

Välkommen in..vi kommer att börja med att gå igenom lite upplägg. Ni får ställa frågor och vi går igenom era  funderingar. Kanske behöver bebisen lite påfyll i matväg innan vi kör igång? Micro finns i närheten och en soffa i studion. 

Under

Vi kör igång, jag kommer att ta hand om er bebis. Den är i trygga händer. Jag kommer börja med att försöka söva bebisen och sedan börjar jag med eventuella syskonbilder. Ibland slänger vi även in lite familjebilder i början ifall ni vill åka iväg med det äldre barnet efter ett tag – annars brukar jag avsluta med dessa. Vi börjar med att posera bebisen i rekvisita. Självklart har vi gått igenom era önskemål innan vi kör igång. 

Pauser tas efter behov och jag kommer variera mellan oftast tre olika stationer samt variation i vinklar och poseringar. 

 

Efter

Ni får tillbaka er bebis som jag lånat under fotograferingen och vi tackar för dagen. Jag laddar in alla bilder från fotograferingen – skickar en sneak peak tillsammans med ett förslag på bildvisning.

Det är under bildvisningen ni väljer ut de bilder ni önskar köpa från fotograferingen. Det finns digitala bilder(dessa levereras så fort fakturan är betald) och olika fotoprodukter att välja mellan. Fysiska produkter har upp till 8 veckors leveranstid. 

Vanliga frågor

Svaret är: Självklart har jag gått utbildning inom nyföddfotografering. Det är nämligen så att för mig är säkerheten A och O när man poserar nyfödda bebisar. Jag har dessutom en till kurs inbokad framöver. Man kan aldrig lära sig för mycket.

Er tid inför er nyföddfotografering är ett preliminärt datum – jag har alltid någon extra tid som vi kan ändra till både före och efter den tid vi bokat beroende på när bebisen gör entre. Meddela mig när barnet är här så ser vi över tiden. 

En nyföddfotografering sker i min studio på Kronan. Jag har förberett genom att värma upp och anpassa lokalen för en nyfödd bebis. I vissa fall kan jag även erbjuda life-style bilder om man önskar vara i sin egen hemmamiljö.

SJÄLVKLART, jag anser att det är så otroligt viktigt att föreviga hela familjen på bild tillsammans. Det brukar inte hända allt för ofta, därför får man alltid ta det hos mig även vid nyföddfotograferingar. När jag fotograferar brukar jag även fota  syskonbilder och enskilda bilder på syskon om önskas.

Det är ingen hemligthet att det ni har på er påverkar slutresultatet på bilderna. Några snabba tips är att ha naturliga och tidlösa kläder- gärna enfärgat/småmönstat. Undvik plagg med stora tryck och mönster.

Ska ni ta familjebilder är det väldigt fint att matcha varandra i färger, men roligt att varierar lite på nyanser och material för att skapa mer djup i bilderna.

Självklart tar jag hänsyn till om ni är okej med att jag delar bilder på er i mina sociala medier. Det är faktiskt så att ni får får godkänna eller inte godkänna att jag delar bilder under er fotografering i avtalet ni får skickat digital inför fotograferingen. 

Vaknar ni upp med snorig näsa eller kaskadspya på fotograferingsdagen så ombokar vi självklart till ett nytt datum när alla är friska och krya igen! Helt utan kostnad

Absolut, det är svintrist att ställa in något man sett framemot, men snoriga näsor blir aldrig bra på bild. SÅ denna regel gäller även om det inte är en pandemi. Friska och glada personer blir alltid bäst på bild!

Jag ombokar även fotograferingen om jag blir sjuk, och meddelar alltid om någon i familjen är krasslig innan fotografering.

Efter din bokning har du möjlighet att avboka fotograferingen inom 14dagar, efter det är bokningen bindande och bokningsavgiften är inte återbetalningsbar. Självklart är det alltid fri ombokning till ett annat tillfälle.

Ångerrätten gäller inte på beställda produkter eller digitala filer.

Faktura:
Fakturan skickas ut efter genomför fotografering, denna skickas från min enskilda firma -Captured Memories by linda/Linda  Lövbrand.
Betalningsvillkor är alltid 10dagar. Det finns även möjlighet att välja att betala med swish om man önskar det.

Checklistor

Gravidhjärna följt av amningshjärna och sedan mammahjärnan. Låt oss vara ärliga – vårt minne är inte lika vasst som det brukar vara – så därför har jag gjort det enkelt för dig. Se till att dessa punkter är fixade och ni är redo för en lekfull fotografering hos mig! 

Inför fotograferingen:

♡ Har ni meddelat eventuella gallerier? Om inte gör det bums! 

♡ Plockat ihop matchande kläder till hela familjen.  Tänk på att försöka hålla samma färgskala på alla – gärna i lite ljusare nyanser. Till bebisen har jag Wraps m.m. så tänk endast på att ha plagg som inte ger tryckmärken.

♡ Ni kan gärna förbereda eventuella syskon om att ni ska fara och leka med en fotograf som heter Linda – att hon och ni kommer leka tillsammans samtidigt som hon fotar och att hon kommer låna er lilla bebis lite. 

♡ Barnet har ätit och sovit. Ni vet skalmans mat- och sovklocka. 

♡ Tänk på att både ansikte och barnens händer syns tydligt på bilderna, så kika detta en extra gång.

♡ STRESSA INTE

Att ha med sig till fotograferingen:

♡ Favoritgosedjuret – blir både en trygghet och ett roligt minne.

♡ Extra kläder till er alla. Rumpanbarbilder innebär ofta en eller annan olycka. 

♡ Om barnet äter ersättning/flaskmatas är det bra att ha med sig lite extra mat. En fotografering kan pågå upp till 3 timmar. 

♡ Kom i lössittande kläder så inga tryckmärken uppstår.

♡Något snacks eller liknande är bra att ha med till det äldre barnet. 

Detta behöver inte du tänka på utan jag har det i studion:

♡ Skötbord

♡ Våtservetter

♡ Newborn blöjor (libero strl 1)

♡ Fika – alltid något hembakat.

♡ En soffa att vila på medan jag tar hand om er bebis. 

♡ Ett antal leksaker för äldre syskon att underhålla sig med. 

Lär känna den chokladtokiga tornedalning bakom kameran!

Har vi sett förr? Kan mycket väl vara att ni köpte er barnvagn, bilstol eller massa annat spännande av mig – då jag även jobbar på Babyproffsen/Leklust i Luleå.

Jag är en tvåbarnsmamma från Övertorneå som bott 7 år i Umeå och landade i Luleå sommaren 2020. Sedan dess har vi hunnit flytta hela tre gånger och en till(sista) flytt väntar förhoppningsvis snart då vi bygger hus. 

Hängt ihop med gubben sedan 12år tillbaka och tillsammans har vi barnen Oliver (-18) och Frida (-20).

Jag älskar choklad – Hej FREDAGSJAPP!  

Vill du läsa om hur fredagsjappen kom till kan du göra det här!

Snart ses vi!

Det är en ära att ni valde just mig som er nyföddfotograf – att jag ska få föreviga denna första tid som familj-

Jag vet att du kommer fundera inför fotograferingen, hur kommer det gå, tänk om mitt barn blir ledsen, inte somnar. Och vet du vad? – det är helt Normalt!. Men glöm inte att detta är mitt jobb och att jag fotar bebisar och barn OFTA. För att inte tala om att jag har två bustroll där hemma.  Vi gör detta tillsammans och dyker det upp någon fråga eller fundering så finns jag som längst ett telefonsamtal – sms eller e-mail bort!

 

Jag ser så framemot att få föreviga denna tid.  

With Love and Chocolate/ Linda