Välkomstguide - Barn och familjefotografering

När du läser detta betyder det att du bokat en barn/familjefotografering hos mig.– Tack så hemskt mycket för förtroendet att just jag får äran att föreviga er. Tiden går verkligen fot när man har fått barn – eller hur?! Just därför är det så viktigt att fånga tiden just nu. 

Denna välkomstguide är tillför att du ska få koll på hur en fotografering hos mig går till från första kontakt till slutleverans, hur upplägget ser ut och om själva fotograferingen.  Du kommer att få svar på många dina frågor och funderingar men om något ändå känns oklart – så finns jag här för att svara på dessa! 

With Love and Chocolate/ Linda

Vad händer nu?

En månad

En månad kvar till fotodagen och det är dags att börja planera inför ditt barns fotografering. Vill du ha sudiofotografering eller önskar du hellre utomhusbilder? Eller ni kanske önskar både och? Önskemål om färger? Vi kommer höras vid och stamma av för att inför att planera inför den stora dagen. 

En vecka

Nu är det bara en vecka kvar tills fotodagen – och jag kommer stämma av så att allt känns bra inför er bebisfotografering. Har ni valt att vara utomhus så kommer jag ha stenkoll på vädret och skulle det visa sig att vi har dåligt vänder på ingång bokar vi om till en annan dag. 

Ni kommer även få en liten kortare guide skickad till er samt ett avtal jag vill att ni läser igenom och skriver på. Det är även där ni väljer om jag får dela bilder på er fina familj. 

Dagen innan

Imorgon är det dags – fotodagen är här. Om du har valt att fotograferas utomhus kommer jag att meddela exakt location för fotografering,. Jag kommer självklart än en gång stämma av så att vi har vädret på vår sida. Trots att jag haft stenkoll på väderappen hela veckan.

Skulle sjukdom inträffa så ombokar vi självklart till en annan dag. Skulle det vara att mina barn blir sjuka men jag är frisk informerar jag självklart er om det också så får ni känna hur ni vill göra.

....Melina kände sig trygg både med dig och din miljö.​

”Melina tittar oftast bort eller ner i golvet när andra pratar med henne. Hon är väldigt blyg för nya människor. Men hon gjorde verkligen 
inte det hos dig. Så det är ett tecken på att Melina kände sig trygg både med dig och din miljö. ”

Fotograf Luleå - Ettårsfotografering - smash the cake

Veronica Yltén

           Ettårsfotografering

VANLIGA FRÅGOR

Att fota barn är alltid spännande, man vet aldrig vad man har att vänta sig. Och barns humör kan variera från en sekund till en annan. Skulle det vara så att barnet sätter sig på tvären och totalvägrar så erbjuder jag en ombokad tid helt utan kostnad.

När man bokar en fotografering i Luleå så kan man välja mellan att besöka min studio på kronan eller utomhus. Utomhusbilderna blir på noga utvalda ställen efter årstid och tid. Vid vissa tillfällen kan man även välja att boka fotografering i Övertorneå, då finns dock endast utomhusbilder eller lifestyle bilder hemma hos er som möjlighet att välja mellan.

SJÄLVKLART, jag anser att det är så otroligt viktigt att föreviga hela familjen på bild tillsammans. Det brukar inte hända allt för ofta, därför får man alltid ta det hos mig oberoende av vilken typ av fotografering man valt.  När jag fotograferar brukar jag även fota  syskonbilder och enskilda bilder på syskon om önskas.

Självklart tar jag hänsyn till om ni är okej med att jag delar bilder på er i mina sociala medier. Ni kommer att få ett avtal skickat till er ungefär en vecka innan fotograferingen där ni även får fylla i om bilder får delas eller inte. 

Vaknar ni upp med snorig näsa eller kaskadspya på fotograferingsdagen så ombokar vi självklart till ett nytt datum när alla är friska och krya igen! Helt utan kostnad

Absolut, det är svintrist att ställa in något man sett framemot, men snoriga näsor blir aldrig bra på bild. SÅ denna regel gäller även om det inte är en pandemi. Friska och glada personer blir alltid bäst på bild!

Jag ombokar även fotograferingen om jag blir sjuk, och meddelar alltid om någon i familjen är krasslig innan fotografering.

Efter din bokning har du möjlighet att avboka fotograferingen inom 14dagar, efter det är bokningen bindande och bokningsavgiften(800kr) är inte återbetalningsbar. Självklart är det alltid fri ombokning till ett annat tillfälle.

Ångerrätten gäller inte på beställda produkter eller digitala filer.

Faktura:
Fakturan skickas ut efter genomför fotografering, denna skickas från min enskilda firma -Captured Memories by linda/Linda  Lövbrand.
Betalningsvillkor är alltid 10dagar. Det finns även möjlighet att välja att betala med swish om man önskar det.

Bilderna levereras efter att fakturan är betald. 

KLÄDTIPS INFÖR FOTOGRAFERINGEN

Vad Ska jag ha på mig?

Det är ingen hemligt att kläderna man väljer att ha på sig påverkar slutresultatet på bilderna. Så ett tips är att noga fundera igenom outfiten inför en fotografering. Det är viktigt att barnet och ni själva känner er bekväma i det ni har på er – hatar du skjortan kommer det att synas på bilderna 🙂 Tänk även på att gärna ha ljusa enfärgade eller småmönstrade plagg i neutrala färger. Vill ni ha kläd tips så finns jag här genom hela processen och kommer gärna med tips och förslag på kläder inför fotograferingen. Ni kan även skicka bilder om ni önskar smakråd – maila dessa hit eller skickat ett PM på Instagram. 

Vill du slippa inhandla kläder så har jag en hel garderob att välja mellan till barnet – 
Digital Garderob

Höst- VinterGuide

Är det inte kallt att fotas på vintern? Absolut, det är kallare ute så det kommer även vara kallare att fota då.

Men med lager på lager kommer man långt, börja med ett värmande tunt lager ull närmast kroppen och sedan bygga på med lager 2 för att isolera. Vill man kan man sedan dra på något vindtätt följt av en tjockare tröja som man kan dra över. Adderar matchande mössa, halskrage/halsduk och vantar så är vi redo att möta kylan men ändå klädd för fotografering.

Tänk på att ha bra skor på barnet så att de inte blir kalla om fötterna och kan plumsa i snön, och extra kläder att dra på efteråt.

Jag kommer ladda med värmekuddar, varmt att dricka och filtar så vi kan ta värmande pauser. En varm bil efteråt är också att föredra. 

Vår - Sommarguide

Barfota är att föredra sommartid, men vill du får du såklart ha skor på dig, men tänk på att de kan synas väldigt tydligt- framförallt i vissa klänningar. Så välj skor med omsorg – och lämna de slitna joggingdojjorna hemma! 

 

Även sommaren kan bjuda på kallare väder så någon värmande tröja eller kofta kan vara skönt att ha med sig till hela familjen

Många brukar slänga på sig en keps sommartid- skyddar både ögon och huvud. Men lämna denna hemma under fotograferingen då den kan skapa mycket skuggor i ansiktet – en liten gubbkeps kan dock vara väldigt gulligt på vissa bilder. 


 

KLÄDVAL - FÄRGER

Natur och ljust– är bra att ha i åtanken när man väljer kläder inför fotograferingen. Plocka in naturens färger, i ljusare toner –  Brunt, Beige, grönt och pastellfärger blir så fint på bild. Tänk på att hålla det neutralt och gärna enfärgat men småmönstrat går också fint.

KLÄDVAL - Material

Att mixa olika material i samma toner är väldigt fint – framförallt i familjebilder då detta skapar ett mer djup i bilderna. Men då plaggen går ton i ton så blir det ändå ett lugn i det hela. Material som är väldigt fint på bild är Linne, Silke/Satin, Spets och Stickat som funkar lika bra sommar som vinter. Jeansen kan både kläs upp med skjorta eller tuffas till med hängslen och en farfarströja. Vill man kan man lämna jeansen hemma och köra på ett par beiga chinos isället. 

Linne

Jeans

Spets

Stickat

Klädinspo för Familjen

Utgå ifrån Bebisen outfit när ni plockar resterande familjens kläder. Ett tips är att köra på avslappnat och enkelt – i samma toner som barnet. Tänk även här på att undvika matcha massa mönster utan satsa på enfärgat, naturligt. Chinos med stickat, en fin linneklänningen eller varför inte köra jeans och en T-shirt. Det viktigaste dock – Satsa på plagg som DU känner dig bekväm i! Tänk på att även skorna syns tydligt – så lämna de slitna joggingdojjorna hemma!

Att tänka på inför fotograferingen

MAT-SOV-KLOCKA

Mat- och Sovklockan

 Barns mat- och sovklocka är precis lika viktig som skalmans, så se till att tiden ni bokar in passar in i barnets schema så både sömn och mat är intaget innan vi kör igång. 

Favoritnallen

Har barnet någon favoritnalle? Detta blir både en trygghet och ett fint minne att ha med på bilderna. Sonen min hade med sig ett dammsugarrör till lillasysterns Ettårsfotografering. Tacka vet jag att den var genomskinlig. 

NALLE
HANDER-FOTTER

Händer och Ansikte

Tänk på att både händer och ansikten kommer vara i fokus, så kika en extra gång så dessa är rena. Om barnet har långt hår, kan en borste vara tips att ha med sig 🙂

Snacks

Några majskrokar och klämmisar kan också vara bra att ha i bakfickan, ifall att humöret tryter för den lilla under tidens gång. Jag bjuder alltid på något att fika och mumsa på – men om barnet har någon favorit kan det vara bra att ha med sig detta 

SNACKS
OMBYTEN

Ombyten

Ett tips är även att ta med  2-3ombyten. Förutom att det är kul med lite olika ombyten på bilderna för mer variation är det även bra med extra kläder både till barn och föräldrar då fikapaus kan leda till smutsiga kläder. 

STERSSA INTE

Och den viktigaste punkten av alla, STRESSA INTE. Vare sig innan eller under fotograferingen. Ditt barn kommer känna av det i sånt fall – vilket även påverkar ditt barn. Är föräldrarna stressade blir även barnet mer reserverat. Jag vet precis hur barn kan vara, har själv två små som för det mesta glömt öronen någon annanstans – så ni kan vara helt lugna inför ert besök hos mig. Jag kommer att anpassa fotograferingen efter ditt barn och er. 

STRESSA INTE

Värt att tänka på inför din bebisfotografering

ALLA barn busar och springer runt, era är inte ensamma om det 🙂 Släpp oron kring detta, jag är van vid busiga barn(Har själv 2) och anpassar fotograferingen efter dem.

♡ Ni behöver inte säga åt barnen vad de ska göra, jag instruerar och ändrar om det behövs. Jag leker fram bilderna, så att det blir naturligt och inte uppställt. 🙂

♡ Om barnen behöver ta en paus, så gör vi det. Ha gärna med något som barnen kan äta som ger lite extra energi.

♡ Jag bjuder på hembakat fika så hör gärna av er om barnen eller ni har någon allergi som jag behöver veta om.

♡ Om barnens kläder blir smutsiga av bus, är det bra med ett extra ombyte som passar till bilderna.

DIN FOTOGRAFERING

Välkommen in..jag börjar med att bekanta mig lite med ert barn för att barnet ska känna sig trygg med min närvaro. Vi busar och leker lite och sedan kör vi igång. Vi går igenom lite upplägg och tänk, om ni har några speciella önskemål eller om det är något ni funderar på. 

Vi kör igång, ofta börjar jag med eventuella syskonbilder – men anpassar mig efter situationen. Ibland slänger vi även in lite familjebilder i början. Pauser tas efter behov och en bit in kör vi klädbyte.  
Ev kan vi köra ett ombyte till.

Efter fotograferingen är klar och vi har fått till bilderna lägger jag undan kameran för ännu lite bus med fullt fokus på barnet/barnen. 

Efter fotograferingen skickar jag ut fakturan för fotograferingen och inom 14dagar får ni en länk till ert urvalsgalleri. Där får ni välja era favoritbilder och det är även kopplat en shop så att ni kan köpa till extra bilder, förstoringar och album. Digitala bilder levereras direkt ni gjort ert val och fakturan är betald medan fotoprodukterna har en några veckors leveranstid. 

Lekfullt, Naturligt och Minnesvärt!

Checklistor

Gravidhjärna följt av amningshjärna och sedan mammahjärnan. Låt oss vara ärliga – vårt minne är inte lika vasst som det brukar vara – så därför har jag gjort det enkelt för dig. Se till att dessa punkter är fixade och ni är redo för en lekfull fotografering hos mig! 

Inför fotograferingen:
♡ Har du kollat igenom den digitala garderoben? HÄR

♡ Plockat ihop matchande kläder till hela familjen.  Önskar ni mer variation ta med mer än ett ombyte.

♡ Ni kan gärna förbereda barnen lite att ni ska fara och leka med en fotograf som heter Linda – att hon och ni kommer leka tillsammans samtidigt som hon fotar.

♡ Barnet har ätit och sovit. Ni vet skalmans mat- och sovklocka. 

♡ Tänk på att både ansikte och barnens händer syns tydligt på bilderna, så kika detta en extra gång.

♡ STRESSA INTE

Att ha med sig till fotograferingen:
♡ Favoritgosedjuret – blir både en trygghet och ett roligt minne.

♡ Extra kläder

♡ Blöjor – byt gärna till ny blöja precis innan vi börjar fota för att undvika ”pissbulan”.

♡ Brukar föredra barfota barn – men annars matchande strumpor till outfit. 

♡ Kom i lössittande kläder så inga tryckmärken uppstår. Byt gärna om på plats till fotokläderna för att minska risken för smutsiga kläder.

Lär känna den chokladtokiga tornedalning bakom kameran!

Har vi sett förr? Kan mycket väl vara att ni köpte er barnvagn, bilstol eller massa annat spännande av mig – då jag även jobbar på Babyproffsen/Leklust i Luleå.

Jag är en tvåbarnsmamma från Övertorneå som bott 7 år i Umeå och landade i Luleå sommaren 2020. Sedan dess har vi hunnit flytta hela tre gånger och en till(sista) flytt väntar förhoppningsvis snart då vi bygger hus. 

Hängt ihop med gubben sedan 12år tillbaka och tillsammans har vi barnen Oliver (-18) och Frida (-20).

Jag älskar choklad – Hej FREDAGSJAPP!  

Vill du läsa om hur fredagsjappen kom till kan du göra det här!

Snart ska vi busa!

Det är en ära att ni valde just mig som er Familjefotograf – att jag ska få föreviga denna period i ert liv som ibland kan kännas som en evighet av vaken nätter och kallt kaffe. Men som går så otroligt fort!

Jag vet att du kommer fundera inför fotograferingen, hur kommer det gå? Tänk om mitt barn totalvägra?. Och vet du vad – det är helt normalt. Men glöm inte att detta är mitt jobb och att jag fotar busiga barn. För att inte tala om att jag har två bustroll där hemma.  Vi gör detta tillsammans och dyker det upp någon fråga eller fundering så finns jag som längst ett telefonsamtal – sms eller e-mail bort!

Jag ser så framemot att få föreviga denna tid- snart ses vi! Och tveka inte att höra av er om ni har minsta fundering – stort som litet. Jag finns här för er! ♡

With Love and Chocolate/ Linda